Google Display Network, Google ile anlaşmalı olan web sayfalarında ve platformlarda görsel içeriklere sahip reklamlar yayınlamanızı sağlayan özel bir reklam modelidir. Bir kullanıcı internete giriş yaptığında video izler ya da maillerini kontrol eder. Bu süreçte farklı uygulamalara giriş yapabilir. Bu süreçte görüntülü ve zengin medya reklamları olarak GDN reklamları gösterilir.
Bu reklamlar genel olarak Google’a ait olmayan ve Google Ağı’nda yer alan üçüncü taraf web sitelerinde gösterilmektedir. Google’a ait olan YouTube üzerinde reklam gösterimi olabilir.
Google reklam ağının temel ismi Google Adsense servisidir. Web sitesi sahipleri belirli şartları taşıyarak Google reklam ağına kaydolurlar. Web siteleri yanında Youtube kanalları ya da mobil uygulamalar da bu ağa kayıt olabilirler. Daha sonra reklam verenler Google Ads üzerinden reklam kampanyaları oluştururlar. Reklamlar bu Google iş ortağı olan web sitesi, mobil uygulama ve Youtube kanallarında sergilenir.
Yeniden pazarlama stratejisi için GDN çok kıymetli bir reklam modelidir. GDN ile işletmeler reklamlarını potansiyel müşterilerinize farklı platformlarda tekrar tekrar gösterebilir. Web siteleri, Youtube kanalları ve mobil uygulamalar üzerinde Google Ads tabanlı görüntülü reklamların yayınlanma süreci GDN olarak isimlendirilir.
GDN Nasıl Çalışır?
Google Display Network belirli bir çalışma prensibine sahiptir. İlk olarak reklam verenler Google Ads hesapları üzerinden belirli ölçü ve özelliklere sahip görseller kullanarak reklam kampanyaları oluştururlar. Daha sonra bu reklamlar Google Adsense üyesi olan web sitesi, Youtube kanalı ve mobil uygulamalarda potansiyel kitlelere gösterilmektedir.
İşletmeler GDN sayesinde potansiyel müşteri kitlelerinin karşısına çıkabilir. Bir reklam verenin oluşturduğu tüm reklamlar ilgili platformlarda her kullanıcıya gösterilmemektedir. Google Ads’de bir filtreleme sistemi var ve hedef kitleye yönelik reklamlar görüntülenir.
Mesela bir kullanıcı spor ayakkabı ile ilgili bir Google araması yaparsa karşısına spor ayakkabı ile ilgili reklamlar çıkar. Google Adsense panelinden sadece belirli sektörlerde reklam gösterme izni verilebilir. Bu noktada web sitesi, kanal veya mobil uygulama sahibi değişiklik yapma hakkına sahiptir. Google Ads ile arama ağı ve görüntülü reklam ağı tek tek ya da birlikte kullanılabilir.
Hedefleme, TBM; konum gibi birçok faktöre bağlı olarak filtreleme yaparak hedefli GDN reklamları oluşturabilirsiniz. Google Ads kampanyanız üzerinde filtrelemeleri uygularsanız görüntülü reklamlarınızın daha etkili şekilde yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Google Display Network’te Reklamlarıma Kimler Ulaşır?
Google Display Network reklamları direkt hedef kitleniz ulaşacaktır. Bu süreçte reklam verenler Google Ads hesabı üzerinde hedef kitlelerini belirleyebilir. Bir reklamı tıklama başı maliyet, konum ve belirli demografik özelliklere göre istediğiniz kişilere ulaştırabilirsiniz.
GND reklamlarında yeniden pazarlama hedeflemesi de yapabilirsiniz. Bu durumda reklamlarınızı markanızla daha önce çeşitli şekillerde etkileşim kurmuş kitleye ulaştırabilirsiniz. Hedefleme seçenekleriyle mesajınızı direkt istediğiniz kitleye ulaştırmanız mümkündür. Mevcut müşterilerinize kampanyalarınızı yeniden ulaştırarak daha fazla dönüşüm oranı elde edebilirsiniz.
Reklamlar için otomatik hedefleme seçeneğini kullanırsanız Google web sitenizin en iyi yaklaşım ve yöntemi belirler ve size en fazla yatırım getirisi sağlayacak kişilerin karşısına reklamlarınızı çıkarabilir.
Reklamlarınızı belirli site, uygulama ve kitlenin görmesini istemiyorsanız bunun için çeşitli kısıtlamalar getirebilirsiniz. Bu sayede ürün ve videolarınız sadece sizin istediğiniz kitleye ulaşır.
Aynı zamanda web sitesi, YouTube kanalı ya da mobil uygulama sahipleri de belirli alanlarda reklam yayınlamak istemeyebilirler. Bu durumda Google Adsense panellerinde ayarlama yapabilirler. Size izin vermiş olan Google iş ortaklarında reklamlarınız o platforma giriş yapan kitleye ulaşabilir.
Google Display Network’te Hangi Reklam Formatları Kullanılabilir?
Google Display Network üzerinden reklam vermek istiyorsanız kullanabileceğiniz bazı reklam formatları bulunuyor. Bu reklam formatlarından size en uygun olanı seçebilir ve hemen bir reklam kampanyası oluşturarak kitlenize buradan ulaşabilirsiniz.
Google Display Network reklamları için kullanabileceğiniz formatlar şu şekildedir;
Genişletilmiş Metin Reklamları
Bu reklam formatı arama ağı reklamlarında karşımıza çıkar. Görüntülü reklam ağında da metin reklamlarını yayınlayabilirsiniz. Bu reklamlar arama ağına göre daha farklı da yayınlanabilir. Reklamlarınızı yerel biçimler ya da resim biçimi olarak gösterebilirsiniz. Bunlardan birinde reklamınızı gösterilmesini istemediğinizde devre dışı bırakma formundan yararlanabilirsiniz. Google birkaç hafta içinde bu talebinizi dikkate alacaktır.
Duyarlı Reklamlar
Görsel ya da metin formatında GND ile duyarlı reklamlar oluşturabilirsiniz. Bu reklamlar tüm görsel alanlar içinde otomatik olarak boyutlanır ve yayına alınır. 1200×1200 ve 1200×680 boyutlarında görev ve metniniz varsa etkisi çok yüksek olan duyarlı reklamlardan yararlanabilirsiniz.
Banner (Görüntülü) Reklamlar
Gdn reklamları içinde en çok kullanılan format banner reklamlarıdır. Bu reklamlarda 20 kadar farklı banner tasarımını kullanma şansınız var. Burada dikkat etmeniz gereken nokta banner’ların 150 kb boyutundan düşük olmasıdır.
Bu reklamlar için GIF formatında görseller hazırlayabilirsiniz. Bunun için animasyon süresi maksimum 30 saniye olmalıdır. Ek olarak animasyonlarda frame oranı 5 fps üzerinde olmamalıdır. Google belirttiğimiz boyutlarda HTML reklamlarıyla da uyumludur. Bu reklamlarda görünüm ve arka planı özelleştirebilirsiniz.
Video Reklamları
Youtube üzerinde Görüntülü Reklam Ağı modeli içinde video reklamlar düzenleyebilirsiniz. Video reklamlar çok popüler reklam modelleri olarak dikkat çekiyor. Google Ads ile birlikte reklamlarınızı YouTube videolarına yerleştirerek buradan dönüşüm elde edebilirsiniz.
GDN’de Reklam Yayınlamak İçin Ne Gerekiyor?
Google Display Network üzerinde bir reklam yayınlamak için öncelikle bir Google Ads hesabınız olmalıdır. Bu hesabınız üzerinden belirli adımları izleyerek kolayca reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz.
GDN’de reklam yayınlamak için izlemeniz gereken adımlar şöyledir;
- Adım Reklam Verme Amacı Seçimi
Google Ads panelinizde “Kampanyalar” bölümüne girdiğinizde “Yeni Kampanya Oluştur” butonuna basın. Daha sonra GND reklam kampanyalarınızı oluşturabilirsiniz. İlk aşamada Google reklam verme amacınızı talep ediyor. Reklam verme amacını belirleyin ve sonraki ekranda amacınıza uygun reklam modellerini göreceksiniz. Bu bölümden Görüntülü Reklam Ağı seçeneğine tıklamanız yeterlidir.
- Adım Reklamların Yayınlanacağı Konumları Seçme
İlk ekranda kampanyanıza bir isim vermeniz gerekiyor. Daha sonra reklamlarınızın hangi konumda görüntülenmesini istiyorsanız bu konumu seçin. Reklamlarınızı belirli bölgede yaşayan kullanıcılara gösterebileceğiniz gibi belirli bölgeyle ilgilenen kullanıcılara da gösterebilirsiniz.
- Adım Dil Hedefleme Ayarlarını Yapma
GDN reklamlarının en iyi yanlarından biri reklamın yayınlanacağı dili de belirleyebilmenizdir. Bir dil hedeflemesi belirlediğinizde reklamlarınız sadece o dili konuşan kullanıcılara yayınlanacaktır.
- Adım Teklif Stratejisi Belirleme
Dil hedeflemeden sonra teklif stratejinizi belirlemelisiniz. Bu aşamada teklif stratejisini otomatik olarak ayarlayabileceğiniz gibi manuel olarak da belirleyebilirsiniz. Bu reklamlarınız için nasıl ödeme yapacağınızı belirler.
- Adım Bütçenin Belirlenmesi
Google reklamlarında her kampanyanın özelinde bir reklam bütçesi vardır. GDN maliyetleri bu bütçeye göre belirlenir. Görüntülü Reklam Ağı kampanyanızdaki günlük maksimum bütçeyi bu aşamada belirlersiniz. Böylece bir gün içinde maksimum ne kadar harcamanız gerektiğini yönetebilirsiniz.
- Adım Kampanya Ayarlarını Yapma
Kampanya ayarlarını kontrol etme aşaması önemlidir. İlk olarak birden fazla aynı boyutlu reklamınız varsa hangi sıklıkla gösterileceğini reklam rotasyonu ayarı ile düzenleyebilirsiniz. Performansa göre ya da eşit sıklıkla gösterim yapılabilir.
Reklamlarınızın yayınlanmasını istediğiniz gün ve saatleri belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda spesifik hedefleme yapmak istiyorsanız direkt olarak cihaz özelinde de ayarlamalar yapabilirsiniz. Bunun yanında bir kullanıcı için belirli bir zaman diliminde kaç kere reklamınızın gösterilebileceğini de belirleyebilirsiniz.
Oyun sitesi, içerik içeren sayfalarda reklamlarınızı göstermek istemiyorsanız içerik hariç tutma özelliğinden yararlanabilirsiniz.
- Adım Hedef Kitlenin Belirlenmesi
GDN reklamlarınızda hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. Belirli bir hedefleme seçeneğini kullanabilir veya birden fazla hedef kitleyi tanımlayabilirsiniz. Daha sonraki reklamlarda tanımladığınız hedef kitleyi otomatik olarak seçebilirsiniz. Kitlenizi çeşitli demografik özelliklere göre spesifik hale getirebilirsiniz.
Hedef kitlenizi genişletmek istiyorsanız otomatik hedeflemeyi de kullanabilirsiniz. Bu durumda Google kendi önerilerini de hedef kitlenize ekleyerek reklamlarınızın daha fazla kişiye ulaşmasını sağlar.
- Adım Reklamların Yüklenmesi
Bu adımın ardından bir reklam grubu için tıklamalardaki maksimum tıklama başı maliyet teklifinizi girmeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra artık reklamlarınızı yükleme işlemini yapabilirsiniz. Reklamınızı yükleyin ve kampanyanızı kaydetme işlemini yapın. Sistem kısa bir süre içinde reklamınızı inceler ve politikaları ihlal eden bir durum yoksa reklamınız hemen yayına alınır.
Google Display Network reklamlarınızı yayına alma süreci bu adımlardan geçiyor. Bu süreçte profesyonel destek almak istiyorsanız Unimate Media ile iletişime geçebilirsiniz.
GDN’de Etkili Bir Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?
GDN reklamları oluşturduysanız öncelikle reklam kampanyanızın başarılı olması için bazı çalışmalar yapmalısınız. Bunun için etkili bir GDN reklamı nasıl oluşturulur ve optimize edilir bundan bahsedeceğiz.
Öncelikle GDN’de etkili bir reklam kampanyası oluşturmak için kalite puanınızı arttırmanız gerekiyor. Kalite puanınız arttıkça reklam maliyetleriniz düşer ve reklamınızın yatırım getirisi de yükselir.
GDN’de etkili bir reklam kampanyası oluşturmak için izleyebileceğiniz adımlar şöyledir;
- İşletmeniz için önemli olan performans metriklerini izlemelisiniz. Hesap, etiket, teklif stratejisi, kampanya türü ve kampanya gibi birçok unsur özelinde metrikleri takipte kalın.
- Anahtar kelime araştırması yapın. Gereksiz olan anahtar kelimeleri mutlaka kaldırın. Yüksek performansa sahip arama sorgularını reklam kampanyalarınıza anahtar kelime olarak eklemeyi düşünün.
- Negatif anahtar kelimeleri belirleyin. Negatif anahtar kelimeleri optimize ederek reklam bütçenizin boş yere harcanmasına engel olun.
- Reklamlarınızın farklı varyasyonlarını oluşturun. A/B testleri yaparak farklı varyasyonları test edin. Bu sayede en iyi çalışan GDN reklamlarını oluşturabilirsiniz.
- Duyarlı arama ağı reklamlarını kullanarak Google’ın desteğinden faydalanabilirsiniz.
- Müşteri eşleştirme listelerini otomatik olarak yenileyecek bir sistem oluşturun. Bu sayede müşterilerinize kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilirsiniz. Bu strateji Google Display Network reklam performansınızı arttıracaktır.
- Reklam metinlerinizdeki açılış sayfalarını optimize edin. Aynı zamanda hedef URL’lerin performansını ve çalışıp çalışmadığını sürekli kontrol edin.
- Reklam bütçenizi sürekli olarak kontrol edin. Bütçenizde fazla tutarlar varsa diğer reklamlarınıza kaydırarak daha nitelikli kampanyalar yürütün.
Reklam performansınız sürekli izleyerek anlık optimizasyon adımları atarsanız doğru hedefleme ve hedef kitle ile reklamlarınızın kalitesini arttırabilirsiniz. Aynı zamanda her zaman açılış sayfasını da en iyi şekilde optimize etmelisiniz. Bu sayede yatırım getirisini maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.
Etkili GDN reklamları için hemen bize ulaşın. En yüksek yatırım getirisini sizin için planlayalım ve reklamlarınızı yönetelim.
GDN’de Reklam Maliyetleri Nasıl Hesaplanır?
Google Display Network maliyetleri belirli kriterlere göre hesaplanmaktadır. Reklam bütçenizi belirlerken doğru analizler yapmalı ve reklam maliyetlerinizi buna göre hesaplamalısınız.
Google’a ücretli reklam verecekseniz en düşük maliyetle en yüksek verimi elde edeceğiniz bir kampanya oluşturmalısınız. Bu süreçte Google reklam bütçenizin yeterli olması ve doğru olması ve planlı bir şekilde optimize edilmesi gerekir.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı üzerinden hedef anahtar kelimenizi yazarak tıklama başı maliyetler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Google’da reklamınız yayınlandığında değil, genellikle tıklama olup kullanıcılar web sitenizi ziyaret ettiğinde ödeme yaparsınız.
GDN maliyetleri belirli ücretlendirme modellerine göre belirleniyor. Google reklamları tıklama başı maliyet, maksimum tıklama başı maliyet ve görüntüleme başı maliyet olarak farklı şekilde fiyatlandırılabiliyor.
Ücretlendirme modelleri ve çalışma sistemleri şu şekilde oluyor;
Tıklama Başı Maliyet (TBM)
Bu sistemde kullanıcılar reklama her tıklamasında ödediğiniz birim ücrettir. Google algoritmaları yapılan her tıklama için birim tıklanma ücretini belirler. Siz ve sektörünüzdeki rakip firmaların verdiği teklif hesaplanır ve mevcut konumunuzu almanızı sağlayacak ortalama tıklama başına maliyet hesabı yapılır. Tıklama başı maliyeti kullanarak toplam reklam maliyetinizi yakın rakamlarla hesaplayabilirsiniz.
Maksimum Tıklama Başı Maliyet (Maksimum TBM)
Google Ads’de bir reklam için tıklama başına ödeyeceğiniz en yüksek tutardır. Sizler GDN özelinde bir reklam kampanyası oluştururken maksimum bir TBM değeri belirlersiniz. Mesela bir reklam için toplamda 3 TL ödeyebileceğinizi söylerseniz hiçbir şekilde 3 TL’den fazla ödemezsiniz. Burada reklamın konumu, gösterildiği yer ve gösterim sıralaması rakip TBM değerlerine göre değişebilir.
Gösterim Başı Maliyet
Youtube platformu da GDN’ye dahil edildiği için video reklamlarda görüntüleme başı maliyet ücretlendirme modeli de kullanılmaya başladı. Bu reklamın yer aldığı sayfanın veya videonun görüntülenme sayısına göre ödediğiniz ücreti ifade eder. Görüntüleme başı maliyette bir sayfa her görüntülenmesinde ya da 1000 görüntüleme 1 birim olarak kabul görür. Her bin görüntüleme ya da tek görüntüleme yani bir birim için belirlenen miktarı ödersiniz.
Google Display Network’te Reklam Verme Maliyeti Nedir?
Google Display Network’te reklam verme maliyeti tamamen sizin belirlemelerinize göre değişiklik gösterir. Ne kadar harcama yaptığınızı günlük bütçe belirleyerek kontrol edebilirsiniz. Günlük bütçe bir kampanya için yapacağınız maksimum harcama tutarını ortaya çıkarır.
GDN reklamlarında maksimum TBM teklifi açık arttırmaya dayalıdır. Bu nedenle genel olarak belirlediğiniz maksimum TBM altında bir ücret ödemesi olur. Reklam maliyetinizi ortalama TBM değerine göre belirleyebilirsiniz. Günlük bütçenizin en yüksek %20 aşılması söz konusu olur ve bu da kampanyanız düşüşte olursa telafi sağlar. Günlük bütçe aşımı olduğunda aylık olarak ödemeniz gereken toplam tutar değişmez.
Doğru optimizasyonlar ile maksimum TBM tekliflerini düşürerek daha etkili reklamlar ortaya çıkarabilirsiniz. Google ücret konusunda kalite puanını da dikkate alır. Anahtar kelime, reklam metni, açılış sayfası ve alaka düzeyi kalite puanını etkiler. Kalite puanınızı optimize ederek reklam maliyetini düşürebilir ve yatırım getirisini arttırabilirsiniz.
Google Display Network’te Reklam Vermeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?
Google Display Network reklamları oluşturmak ve başarılı olmak istiyorsanız reklam kampanyalarınızı oluşturmadan önce dikkat etmeniz gereken durumlar söz konusudur;
- Reklam vermeden evvel hedef kitlenizi tanımalı ve belirlemelisiniz. Hedef kitlenizi belirlemek çok önemli bir aşamadır.
- Hedef kitlenizin dijital analizini yapmalı ve reklamlarınızın doğru platformlarda yayınlanmasını sağlamalısınız.
- Reklamınızın amacını net olarak ifade etmelisiniz. Reklam içeriği amaca göre değişecektir. (Reklam amacı satış, marka bilinirliği, uygulama indirme, fiziki ziyaret vs. olabilir.)
- GDN üzerinde farklı reklam türleri bulunuyor. Bu nedenle hangi reklam türünü kullanacağınızı bilmeniz gerekiyor.
- Anahtar kelimeler reklam başarısında önemlidir. Bu nedenle anahtar kelime analizi yapmalısınız. Anahtar kelimelerin TBM maliyetlerini de araştırmalısınız.
- Negatif anahtar kelimeleri belirlemeli ve reklam bütçenizin amaca uygun ve verimli kullanılması için bu kelimeleri kullanmalısınız.
- Anahtar performans göstergelerinizi (KPI) belirleyerek neyi ölçeceğinizi belirlemelisiniz.
- Google Analytics etiketinin tüm sayfalarda olması gerekiyor ve reklam performansını izlerken Google Analytics’ten de yararlanabilirsiniz.
- Web sitenizin açılış hızını mutlaka optimize edin ve kaliteli bir açılış sayfası oluşturun.
- İyi bir dönüşüm izleme sistemi kurun ve analiz sonuçlarına göre kampanyalarınızı optimize etmeye odaklanın.
- Web sitenizin mobil uyumlu ve duyarlı tasarıma sahip olduğundan emin olun.
- Reklam hedeflerinize uygun açılış sayfaları tasarlayın.
- Reklam metinlerinize güçlü call to action ifadeleri ekleyerek insanları harekete geçirmeye çalışın.
Google Display Network’te Reklamlarımın Performansını Nasıl Takip Edebilirim?
Google Display Network performans analizi çok önemlidir. İş reklam vermekle bitmiyor. Daha reklam vermeden hangi metrikleri izleyeceğinizi bilmelisiniz. Daha sonra Google Ads paneli, Google Analytics gibi araçları kullanarak reklamlarınızı ölçün.
Reklamınızın performansını ölçerek daha başarılı olması için güncel optimizasyon stratejileri geliştirin. GDN performans analizi reklamlarınızı en iyi faydaya ulaştırmanızı sağlar. Web sitenize Google etiket kodunu koyarak reklam performansını izleyebilirsiniz.
Tıklama, reklam maliyeti, bütçe, satış, gelir tutarı, form doldurma sayısı, uygulama indirme sayısı gibi birçok metriği takip ederek GDN reklamlarınızın performansını takip edebilirsiniz.
A/B testleri oluşturarak farklı reklamlar arasında nasıl bir süreç izlemeniz gerektiğine de bakabilirsiniz. Google reklamlarında en iyi performans gösteren ögeleri dikkate alarak GDN reklamlarınızı maksimum fayda sağlar hale getirebilirsiniz.
Google Display Network reklam yönetimi ve reklam analizi gibi konularda profesyonel bir iş ortağı arıyorsanız Unimate Media referanslarını inceleyin ardından bizlerden teklif alın.