Ocak 21, 2024 admin

Pazar Araştırması Nedir?

Pazar Araştırması Nedir?

Pazar Araştırması Nedir?

Pazar araştırması, bir işletmenin tüketici, ürün, rakipleri hakkında bazı veriler toplaması ve bu verileri analiz etme sürecidir. Bir işletme pazardaki konumunu güçlendirmek için hedef kitlesinin davranışları hakkında bilgi edilebilir. Bunun için anket, görüşme veya internet araştırmalarından yararlanmak mümkündür.

Bir işletme sahibi olarak pazar araştırmasını ürün geliştirme sürecinde, ürünlerinizin fiyatlarını belirlerken, müşteri hizmetleri sunarken, pazarlama stratejinizi geliştirirken ve reklam kampanyalarınızı oluştururken yapabilirsiniz.

Güçlü bir Pazar araştırması ile pazarınızın durumunu görebilir, müşterilerinizin istek ve ihtiyaçlarını toplayabilir, rekabet gücünü görebilirsiniz. Bu sayede potansiyel müşterilerin ihtiyaç ve talepleri hakkında daha fazla veriye sahip olabilirsiniz.

Başarılı bir Pazar araştırması yaparak pazarlama stratejinizi en iyi şekilde tasarlayabilirsiniz. Birincil araştırma ve anket gibi yöntemlerle pazarınızdaki mevcut verileri toplayabilirsiniz. İkincil araştırma, kamuya açık kayıtlar ve bilimsel çalışmalar da size Pazar araştırması sırasında yardımcı olur. Aynı zamanda bağımsız araştırmalar ve Ar-ge verileri de Pazar araştırmanızın bir parçası olabilir.

Bir veri elde etmeden araştırma yapamazsınız. Her türlü Pazar araştırmasında verilere ihtiyacınız var.

Pazar Araştırması Neden Önemlidir?

Pazar araştırmasının önemi hakkında biraz konuşalım. Öncelikle bir işletmenin Pazar performansını görmek için araştırma çok önemlidir. Ek olarak satış ekibinin başarısını görmeyi ve satış bölgelerini belirlemeyi de sağlar. İşletmenin ürün ve hizmetlerini pazarlayabilmesi için araştırma yapması çok önemlidir.

Bir işletme envanter yönetimi konusunda da Pazar araştırmasından yararlanabilir. Bir ürünün hangi zamanlarda ortalama ne kadar satılacağını bilmek o dönem geldiğinde müşterilere olumsuz yaklaşmamayı sağlar. Aynı zamanda Pazar payı durumu, satış gücü gibi birçok konuda veri elde etmenizi sağlar.

Pazar araştırması sayesinde markanızın pazardaki konumunu da görebilirsiniz. Bu sayede pazardaki konumu büyütme ve marka değerini arttırmaya yönelik adımlar atabilirsiniz. Aynı zamanda hedef kitlenizi tanıyarak markanıza olan sadakati güçlendirebilirsiniz.

Pazar araştırması sizlere marka sadakatini güçlendirme ve koruma adına stratejiler geliştirme fırsatı verir. Piyasaya yeni bir ürün sürüyorsanız Pazar araştırması sayesinde testler yapabilirsiniz. Tüketici tepkisini görebilir ve ürünü pazara sunmanın olası fırsatları ile risklerini değerlendirebilirsiniz.

Mevcut ve yeni ürünleriniz için bilgi ve fırsatları Pazar araştırması ile görebilirsiniz. Aynı zamanda planlama yapma ve strateji geliştirme konusunda da somut veriler edinirsiniz.  Müşterilerinizin ihtiyaçlarını ve isteklerini belirleyebilir. Pazarlama süreçlerinizi müşteri odaklı hale getirebilirsiniz. Bu sayede müşterilerinize en uygun ürün ve hizmetleri tasarlayabilirsiniz. Ek olarak müşterinizin markanız hakkındaki görüşlerini öğrenebilirsiniz.

Müşterilerinizi ve pazarınızı anlayarak üretim ve satış süreçlerinizi de tahmin edebilirsiniz. Bu sayede envanter stoğunu tasarlayabilirsiniz. Ek olarak rakiplerinizin önüne geçebilmek için rekabet avantajı da elde edebilirsiniz.

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

Her işletme Pazar araştırması sürecinde farklı yöntemler izleyebilir. Ancak genel olarak Pazar araştırması süreçleri belirli adımlarla yapılır;

Aşama Hedeflerin Belirlenmesi ve Tanımlanması

Pazar araştırmasında ilk işiniz bu araştırmadaki amacınızı ve hedeflerinizi belirleyerek tanımlamak olacaktır. Araştırma sonucunda nelere ulaşmak istediğinizi belirleyin. Piyasaya yeni bir ürün çıkarabilir ya da ürününüzün yeni Pazar fırsatlarını arayabilirsiniz.

Hedeflerinizi iyi şekilde tanımlarsanız sektörünüzün trendlerini görebilir, pazarınızın büyüklük durumunu anlayabilir, potansiyel müşteri kitlenizin demografik özelliklerini ve davranışlarını belirleyebilir, rakiplerinizi saptayarak onların stratejilerini ölçebilirsiniz.

Aşama Pazar Araştırma Türünü Belirleme

Pazar araştırmasında hedeflerinizi tanımlayın ve daha sonra sizi sonuca ulaştıracak en doğru yöntemi seçin. Pazar araştırması türleri arasından bir seçim yapabilirsiniz.  İnsanlara ulaşmanızı sağlayacak en iyi yöntemi belirledikten sonra araştırma türüne göre süreci planlayabilirsiniz. Bir anket oluşturabilir, yüz yüze görüşmeler yapabilir, yorum ve değerlendirmeler alabilir, telefon görüşmeleri yapabilirsiniz.

Aşama Verileri Toplama ve Analiz Süreci

Pazar araştırmasındaki hedefleri ve amacı tanımladıktan sonra doğru yöntemi belirlediniz. Daha sona araştırmayı nasıl yapacağınızı belirlediniz ve süreci oluşturdunuz. Son adımda verilerinizi toplamanız gerekiyor.

Hemen eyleme geçin ve müşteri kitleniz hakkında içgörü elde etmenizi sağlayacak değerli verileri elde edin. Daha sonra bu verileri amacınıza uygun gruplayın ve işleyin. Daha sonra araştırma sonuçlarına göre pazarlama stratejinizi optimize edin.

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?

Pazar Araştırması Yöntemleri Nelerdir?

Bir işletme sahibi olarak hedef pazarınızı ve sektörünüz hakkında bilgi toplamak için farklı Pazar araştırması türleri ile çalışabilirsiniz. Çok farklı Pazar araştırması yöntemleri olsa da sizin için en verimli olanları ele alalım;

Birinci Pazar Araştırması

Bu Pazar araştırması direkt olarak işletme tarafından gerçekleştirilmektedir. Müşteri anketleri, odak grupları, müşteri ve sektör uzmanlarıyla yüz yüze görüşmeler yaparak birincil Pazar araştırmasını yapabilirsiniz.

İkincil Pazar Araştırması

İkincil Pazar araştırması ise dolaylı olarak yapabileceğiniz araştırmalardır. Sektörünüzle ilgili araştırma ve raporlar, akademik çalışmalar ve kamu istatistikleri bu konuda size yol gösterebilir. Aynı zamanda farklı kaynaklardan elde ettiğiniz yayınlanmış verileri toplayabilir ve bu verileri analiz ederek de pazarınızın durumunu görebilirsiniz.

Nitel Pazar Araştırması

Bu araştırma türünde anket uyguladıktan sonra açık uçlu sorulara verilen yanıtlar ve görüşmeler gibi sayısal değeri olmayan verileri toplayabilirsiniz. Bu verileri analiz etme süreci biraz zorlayıcı olabilir. Nitel araştırmalar genellikle içgörüyü toplama, kitlenizin görüş, tutum ve davranışlarını analiz etmede işinize yarayacaktır.

Nicel Pazar Araştırması

Nicel Pazar araştırması da ankette yer alan çoktan seçmeli sorulara verilen yanıtlar ya da Google Analytics verileriniz gibi bazı metriklerden sayısal olarak veri toplamanızı sağlayan araştırmalardır. Bu araştırmalar ile veriler sayısal değere sahip olduğu için kolayca analiz yapabilirsiniz. Aynı zamanda  insanların tercihleri, davranışları ve istekleri hakkında nesnel veriler elde etmenizi, güçlü stratejiler geliştirmenizi sağlar.

Keşif Yoluyla Pazar Araştırması

Pazar araştırmanızı keşif yoluyla da yapabilirsiniz. Bunun için belirli bir konu belirleyin ve daha fazla bilgi toplamak için keşfetmeye yönelik işlemler yapın. Temelde odak alanlarını belirleme ya da yeni fikir üretme sürecinde araştırma projenizin en başında kullanabileceğiniz bir türdür.

Tanımlayıcı Pazar Araştırması

Bu Pazar araştırmasında belirli bir olgu veya potansiyel müşteri kitlesini tanımlamak adına ihtiyacınız olan verileri toplama süreci söz konusudur. Bu verileri analiz ederek belirli bir kitleyi ve olguyu tanımlayabilirsiniz. Genel olarak belirli bir kitledeki özellikleri ve eğilimleri tanımlamada kullanılır. Özellikle ürün geliştirme ve e-ticaret kanalı belirleme konusunda size fikir verebilir.

Deneysel Pazar Araştırması

Bir değişken üzerindeki etkiyi görmek ve daha fazla değişken üzerinde stratejiler geliştirmek için deneysel Pazar araştırmasını kullanabilirsiniz. Bir hipotezi test etme veya bir durumun nedenini saptamada deneysel araştırma çok verimli olacaktır.

Pazar Araştırması İçin Ne Kadar Zaman Gerekir?

Pazar araştırmasının süresi değişiklik göstermektedir. Bir konu hakkında pazarınızı tanımak için araştırma yapıyorsanız belirli bir zamana ihtiyacınız var. Bunun için ortalama 1-2 ay gibi bir zaman dilimine ihtiyacınız var.

Pazar araştırması için en doğru süre hedeflerinize, Pazar büyüklüğüne ve müşteri kitlenizin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bir Pazar araştırmasında süre 1 ay ile 1 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Çok uzun sürecek Pazar araştırmaları yönelimlerin değişmesine yol açarken çok kısa süren bir araştırma da yeterli veri elde edememe ve nitelikli stratejiler geliştirmemeye yol açabilir. Bu nedenle en doğru süreye uzman bir ekipten destek alarak karar verebilirsiniz.

Pazar Araştırma Yöntemleri Nelerdir?

Pazar Araştırma Yöntemleri Nelerdir?

Pazar Araştırması İçin Ne Kadar Bütçe Gerekir?

Pazar araştırmasında dikkat etmeniz gereken diğer durumlardan biri de bütçedir. Pazar araştırması bütçesi yeterli olmazsa istediğiniz sonuçları alamayabilir ve nitelikli bir araştırma süreci planlayamayabilirsiniz.

Pazar araştırmasında süre, yöntem, aldığınız profesyonel destek gibi unsurlar bütçeyi etkileyebilir. Uzman bir ekiple çalışmak her zaman doğru bütçe planlamasını yapmanızı sağlar. İşletmeler genellikle bir ekibe verdikleri ücreti gereksiz olarak görüp kendileri araştırma yapma yoluna gidiyorlar.

Pazar araştırmasında bu nedenle profesyonel destek almak araştırmanın daha nitelikli olmasını sağlar. Bu sayede uzun vadede bütçenizi daha etkili kullanmış ve daha net sonuçlar almış olursunuz.

Pazar Araştırması Sonuçlarını Nasıl Kullanırız?

Pazar araştırmasında elde ettiğiniz sonuçları doğru kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle araştırma sonuçlarını doğru kullanmanız gerekiyor. Adım adım Pazar araştırması sonuçlarını nasıl kullanacağınızı ele alacağız;

Adım Ürün Geliştirme Süreci

Pazar araştırmasında öncelikle müşterileriniz istek ve tercihlerini anlamalısınız. Daha sonra bir ürün geliştirmeli ve buna göre bir fiyatlandırma stratejisi belirlemelisiniz. Bu aşamada mutlaka hedef kitlenizin taleplerini ve sorunlarını anlayın. Daha sonra onların sorunlarına ve taleplerine cevap verecek bir ürün geliştirin.

Adım Pazarlama Süreci

Ürününüzü geliştirdikten sonra pazarlama sürecini planlamanız gerekiyor. Bu aşamada reklam ve pazarlama stratejileri oluşturun. Promosyon ve marka bilinci oluşturmaya yönelik müşterilerinizin görüş, davranış ve tercihleri hakkında veriler elde edin.  Müşterilerinizden veri toplayabileceğiniz çeşitli stratejiler geliştirin ve pazarlama sürecini planlayın.

Adım Satış Süreci

Hedef kitleniz ve kitlenizin satın alma davranışları konusunda bilgileri elde ettikten sonra satış sürecini planlayabilirsiniz. Bu süreçte müşteri sadakatini arttıracak stratejiler geliştirebilir ve gelirlerinizi arttırabilirsiniz. En başarılı satış kanallarını belirleyin ve buraya yatırım yapın. Ayrıca Pazar araştırması bütçesi konusunda da optimizasyonlar yapabilirsiniz.

Adım Müşteri Dönütleri

Pazar araştırmasında önemli bir aşama ürünlerinizi satın alan müşterilerinizden gelen dönütlerdir. Müşterilerinizden gelen övgüleri dinlemek güzel olabilir ama asıl odaklanmanız gereken nokta gelen şikayetler olacaktır.  Müşterilerinizin deneyimlerini geliştirmek için onlardan gelen talep ve şikayetleri dikkate alın. Bu sayede ürününüzü ve satış sürecinizi geliştirebilirsiniz.

Adım Sektör Analizi

Pazar araştırmasında olmazsa olmaz adımlardan biri de sektörünüzü ve rakiplerinizi analiz etmektir. Bu aşamada sektörünüzün trendlerini ele alın. Daha sonra rakiplerinizin pazarlama süreçlerini analiz edin. Pazarınızın koşullarını detaylı olarak öğrenin. Ardından stratejik bir planlama ve karar verme sürecinde yeterli veriyi elde edebilirsiniz. Bu süreçte pazarınızın büyüklüğünü keşfedin, büyüme potansiyelini anlayın ve pazardaki konumunuzu güçlendirecek stratejilere odaklanmaya başlayın.

Pazar Araştırmaları ile Dijital Pazarlama Stratejisi Nasıl Kurulur?

Pazar araştırması yaptıktan sonra dijital pazarlama stratejinizi kurmanız çok önemlidir. Online ortamda hedef kitlenizi tanımak ve Pazarınız hakkında veri toplamak çok kolaydır. Çünkü dijitalde her türlü durumun verisini kolayca elde edebilirsiniz. Bir pazarlama sürecinde dijital pazarlama stratejisini kurmak için yapmanız gereken bazı uygulamalar bulunuyor.

Pazar araştırması ile dijital pazarlama stratejisi kurmak için şu adımları izleyebilirsiniz;

Durum Analizi Yapın

Pazar araştırması sonrasında dijital pazarlamada stratejinizi, bütçenizi, hedef kitlenizi ve odaklanacağınız platformları belirlemek için durumu kapsamlı şekilde analiz etmelisiniz. Durum analizi sürecinde hedef kitlenizi, Pazar payını, satış hacmini, reklam ve pazarlama bütçesini de belirlemeye odaklanın.

Pazarlama Hedeflerinizi Netleştirin

Pazar araştırması size dijital pazarlama süreçlerinde net veriler sağlar. Bu sayede pazarlama süreçlerinizde başarılı olma olasılığınız daha yüksek olur. Bunu sağlamak için öncelikle pazarlama hedeflerinizi net olarak ifade etmeniz gerekiyor. Satış hacmi, satış sayısı, müşteri sayısı, ciro veya kar oranı gibi net ifadelerle dijital pazarlama sürecinden beklentilerinizi belirtin.

Bütçe Oluşturun ve Bütçenizi Optimize Edin

Dijital pazarlama sürecinde bütçe oluşturmak da çok önemlidir. Araştırma verilerine göre ortalama bir bütçe belirleyebilirsiniz. Öncelikle dijital pazarlama maliyetleri bütçeniz içinde SEO, reklam gibi süreçleri de dikkate alın. Google Ads reklamları için bir bütçe oluşturun. Bu sayede direkt satış odaklı reklamlar oluşturabilirsiniz. Bütçenizi platformlara ve stratejilere dengeli bir şekilde dağıtın ve en yüksek müşteri sayısı ile satışı hedefleyin.

Sosyal Medya Reklamları Oluşturun

Dijital pazarlamada sosyal medya olmazsa olmazdır. Sosyal medyada hedef kitlenize ulaşmanın en etkili yolu içerik pazarlaması ile birlikte sosyal medya reklamlarıdır. Instagram reklamları ve Facebook reklamları için bütçe ayırın ve reklam stratejileri oluşturarak satış odaklı reklam kampanyaları oluşturun.

Hedef Kitlenizi Belirleyin ve Segmentlere Ayırın

Dijital pazarlamada başarılı stratejiler istiyorsanız hedef kitlenizi net olarak ifade etmeli ve onları iyi tanımalısınız. Pazar araştırması hedef kitlenizi tanımada sizlere yardımcı olacaktır. Öncelikle hedef kitlenizi belirleyin.

Hedef kitlenizi yaş, cinsiyet, sosyal durum, dijitalde zaman geçirme durumu gibi birçok açıdan analiz edin. Daha sonra kişiselleştirilmiş dijital pazarlama ve reklam kampanyaları oluşturmak için hedef kitlenizi segmentlere ayırın. Segmentasyon sayesinde başarılı stratejiler geliştirebilir ve hedefli dijital pazarlama ve reklam stratejileri geliştirebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Takvimi ve Planı Oluşturun

Dijital pazarlamada başarılı olmak istiyorsanız belirli bir plan dahilinde hareket etmelisiniz. Pazar araştırmasından sonra elde ettiğiniz verilere göre bir dijital pazarlama takvimi oluşturun. Dijital pazarlama takviminizde nitelikli bir plan oluşturun.

Dijital pazarlamada SEO, reklam gibi birçok alanda tarih tarih yapacaklarınızı net olarak ifade edin. Süreç boyunca elinizdeki veriler şekillendikçe planınızı optimize edebilirsiniz. Dijital pazarlama takvimi ve planı oluşturmak ne zaman neyi yapmanız gerektiğini bilmenizi sağlar.

Analiz Edin ve Optimize Edin

Pazar araştırması süreçleri her zaman veri odaklı çalışır. Dijital pazarlama verilerinizi ve sürekli olarak yaptığınız Pazar araştırması verilerinizi bir arada optimize edin. Daha sonra da elde ettiğiniz verilere göre bir optimizasyon planı oluşturun. Gerçekleştirdiğiniz optimizasyon süreçleri ile dijital pazarlamada başarılı olmak için birçok kampanya geliştirebilirsiniz.

Pazar Araştırmalarına Göre Hedef Kitle Nasıl Seçilir?

Pazar araştırmasında hedef kitle seçmek için öncelikle ürün ve hizmetlerinizle ilgilenebilecek cinsiyet, yaş grubu ve belirli özellikleri niteleyin. Daha sonra bu kitleyi iyi bir şekilde analiz edin.  Pazarınızdaki kitleyi bulmak istiyorsanız rakiplerinizi inceleyebilirsiniz.

Rakiplerinizin odaklandığı kitleyi bularak hedef kitleniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ek olarak Pazar araştırmasından sonra hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. Hedef kitlenizi segmentlere ayırarak çok daha etkili şekilde stratejiler geliştirebilirsiniz.

Pazar araştırmanızı dijital pazarlamaya entegre etmek ve hedef kitlenizi belirlemek istiyorsanız Unimate Media ekibinden profesyonel destek alabilirsiniz. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

HEDEFLERİNİZE BİRLİKTE ULAŞALIM

Dijitalde hedeflerinize ulaşmak ve markanıza değer katmak için siz de Unimate ekibiyle çalışın!