Looker Studio(Data Studio), farklı veri kaynaklarından elde edilen veri kümelerinin birleştirerek tek bir konumda toplamayı sağlayan raporlama ve veri görselleştirme servisidir. Google Looker Studio olarak da bilinen bu uygulama ile Google arama motoru iş zekası ürünlerini bu serviste bir araya getirdi.
İş süreçlerinde karmaşık verileri kolayca anlamlandırmak ve anlamlı şekilde bir araya getirmek için bu araçtan yararlanabilirsiniz. İşletmeler artık veri odaklı çalışıyor. Buldukları verileri faydalı iş akışı elde etmek için işlemeleri gerekiyor. Bu noktada Google Looker Studio işletmelere veriyi işleme ve kullanma konusunda otomasyon sağlıyor.
Eski ismi Google Data Studio olan bu uygulamayı Google ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Bu araçla işletmeler elde ettikleri verileri görsel olarak anlamlı hale getirebilirler. Aynı zamanda veri analizi yapabilir ve bu verilerden elde ettikleri değerlendirme sonuçlarını raporlayabilirler.
Looker Studio Nasıl Çalışır?
Looker Studio bir kullanıcının hızlı ve etkili şekilde birçok veri kaynağını kullanarak dinamik raporlar elde etmesine olanak tanır. Bu veri kaynaklarını Google Ads, Google Analytics gibi farklı Google servislerindeki dosyalardan elde edebilirsiniz. Bunun yanında farklı veri tabanlarından ayrı veya bir arada elde edebilirsiniz.
Looker Studio sizlere reklam performansı, web sitesi dönüşüm oranı, kullanıcı etkileşimi, satış gibi birçok konuda özelleştirebileceğiniz raporlar sağlar. Raporlama sürecinde bu uygulama ile kendi raporlarınızı oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda özel şablonlar ile farklı özellikleri de hızlıca kullanabilirsiniz.
Bu servis Google tarafından 15 Mart 2016 tarihinde tanıtıldı. Bu uygulamayı kullanabilmek için www.datastudio.google.com adresi üzerinden servise ulaşabilirsiniz.
Looker Studio’nun Özellikleri Nelerdir?
Google hesabınız ile Looker Studio servisine bağlanabilirsiniz. Ana sayfada karşınıza yeni rapor ve şablonlar seçenekleri çıkar. Buradan tek bir tıklamayla istediğiniz gibi raporlar elde edebilirsiniz. Aynı zamanda veri tabanı ilişkilendirme ve yetkilendirme süreçlerini yönetebilirsiniz. Looker Studio özellikleri ile en etkili ve verimli raporlaştırma araçlarından biridir.
Data Studio tarafından sunulan temel özellikler şöyle;
Veri Bağlantıları
Dosya yükleme özelliği de dahil olmak üzere 10’dan fazla Google bağlayıcı ve 90’dan fazla iş ortağı bağlayıcı ile veri bağlantısı işlemleri yapabilirsiniz. Google BigQuery, Google Cloud SQL ve MySQL gibi veritabanları, Google Analytics ve Analytics 360, AdWords, DoubleClick, Google Search Console, Google E-Tablolar, ve YouTube kanalları bu bağlayıcılar arasında yer almaktadır. Çok sayıda farklı servis ve uygulama üzerinden veri bağlantıları kurabilirsiniz.
Veri Dönüştürme
Veri bağlantıları oluşturduktan sonra verilerde değişiklik ve güncelleme olmadan boyut, hesaplama ve metrikler üzerinden temizlik ve dönüştürme işlemleri yapabilirsiniz. Yaptığınız veri dönüştürme işlemi sonrası ham veriler aynı kalıyor. Bu noktada dize işlevi, matematiksel işlev, tarih işlevi gibi birçok işlevi kullanarak verileri dönüştürebilirsiniz.
Veri Görselleştirme
Verileri anlamlı ve yorumlanabilir görseller haline getirmeniz mümkündür. Data Studio sizlere diyagram, görselleştirme yolları ve grafik gibi birçok görsel oluşturma seçeneği sunuyor. Çubuk ve pasta grafik, tablo, coğrafi harita, puan kartları, dağılım grafiği, ısı haritası, zaman serisi, madde işaretli grafik ve alan grafiği gibi birçok farklı yolla verileri görselleştirebilirsiniz. Veri görselleştirme sürecinde verilerin belirli zamana göre değişikliklerini kolayca görebileceğiniz karşılaştırma işlevini de kullanabilirsiniz.
Rapor Özelleştirme
Raporlar üzerinde istediğiniz kişiselleştirme ve özelleştirmeleri yapabilirsiniz. Raporlara renk, görsel ekleme ve arka plan değişikliği gibi konularda özelleştirmeler yapabilirsiniz. Aynı zamanda dolgu renklerini de değiştirebilirsiniz. Ek olarak yazı tipi ve stiller üzerinde değişiklikler yapma şansınız vardır. Yaptığınız özelleştirmeler ile raporları görüntüleyen kişiler verileri anlamlandırabilir ve değerlendirmeleri daha verimli şekilde yapabilir. Burada istediğiniz raporda farklı özelleştirmeler yapabilirsiniz.
Paylaşım ve Ortak Çalışma
Bu serviste başka kullanıcılarla ekip halinde çalışabilir ve dosyaları kimin erişebileceğine karar verebilirsiniz. Slayt, doküman ve e-tablo gibi raporlara istediğiniz kullanıcının erişmesini sağlayabilirsiniz. Bir kişi veya gruba birkaç tıklama ile düzenleme yapabilme veya raporu görüntüleyebilme fırsatı verebilirsiniz. Aynı zamanda gerçek zamanlı ortak çalışmalar yapabilirsiniz. Bir raporu aynı anda birden fazla kullanıcı da düzenleyebilir. Bu özelliği ile Looker Studio uzaktan eş zamanlı ortak çalışmaya uygun bir servistir.
Rapor Şablonları
Data Studio servisi sizlere şablonlar kullanarak çalışma fırsatı da verir. Veri kaynakları arasında bağlantı kurarak belirli şablonları uygulayabilir ve etkileyici raporlar elde edebilirsiniz. Aynı zamanda bu raporları istediğiniz kullanıcıyla paylaşabilir ve düzenleme yetkisi de verebilirsiniz.
Looker Studio ile Ne Yapılabilir?
Looker Studio sizlere özgün veya hazır şablonlar üzerinden rapor hazırlama fırsatı verir. Birçok iş ortağından veya Google servisinden elde ettiğiniz verileri bir araya getirebilir ve görsel odaklı raporlar oluşturabilirsiniz.
Google Looker Studio ile yapabilecekleriniz şu şekildedir;
- Bu servisi kullanarak veri kaynakları oluşturabilirsiniz. Google Analytics, SQL veri tabanları, Google Sheets gibi birçok veri kaynağı ile entegre çalışmaktadır. İlk adım olarak veri kaynağı oluşturmanız gerekiyor.
- Veri kaynağı oluşturduktan sonra verileri ekleme işlemi yapabilirsiniz. Verileri grafik, tablo veya farklı görselleştirme araçları kullanarak sisteme ekleyebilirsiniz.
- Veri ekleme işlemi sonrasında istediğiniz gibi raporlar oluşturabilirsiniz. İster bir şablon seçin isterseniz de özel bir rapor oluşturma yöntemine karar verin. Raporları tablo, grafik ve ısı haritası gibi birçok görselleştirme araçları kullanarak oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda raporlarda filtreleme, sıralama gibi birçok işleve yönelik analizler yapabilirsiniz.
- Elde ettiğiniz raporları istediğiniz kullanıcılar, müşterileriniz veya ekibinizle paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız kişilere görüntüleme, düzenleme ve yapılandırma yetkileri verebilirsiniz.
- Data Studio kullanarak ekip halinde çalışabilir ve eş zamanlı olarak bir mekana bağlı olmadan müşterileriniz, iş süreçleriniz ve iş ortaklarınız için raporlar oluşturabilirsiniz.
Looker Studio Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Google Looker Studio uygulamasını kullanmanız için bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Tüm Google araçlarında olduğu gibi bu servisi de Google hesabınızla giriş yaparak kullanabilirsiniz. Yani bu aracı kullanmak için sadece bir Google hesabına ihtiyacınız var. Giriş yaptıktan sonra ana ekranda işlem yapabilirsiniz.
Gelen ekranda boş bir rapor şablonu oluşturma ya da Google Looker Studio Templates seçeneklerinden hazır şablonlardan birini seçerek raporlar oluşturabilirsiniz. Raporlar oluşturmada veri kaynaklarını doğru seçmeniz ve verilerin doğru olduğundan emin olmanız gerekiyor.
Looker Studio’da Hazır Temalı Rapor Nasıl Oluşturulur?
Looker Studio uygulaması ile hazır temalı raporlar oluşturabilirsiniz. Sistemde hazır bir şablondan rapor oluşturmak istiyorsanız Google Looker Studio Templates özelliğini seçmeniz gerekiyor. Looker Studio rapor oluşturma seçeneklerinden biri verilen şablonlar ile olur.
Looker Studio’da hazır temalı rapor oluşturma adımları şöyledir;
- İlk olarak bir veri kaynağı girin.
- Veri kaynakları girdikten sonra raporunuzun ana içeriklerini belirleyin.
- Daha sonra hazır şablon oluşturma bölümüne giriş yaparak bir şablon seçin.
- Hazır şablonlardan birini seçtikten sonra verilerinizi görselleştirme yöntemini seçin. Grafik veya farklı görselleştirme araçları arasından seçim yapabilirsiniz.
- Görselleştirme yöntemini seçtikten sonra sağ kısımdaki kurulum sekmesinde Metrik ve Google Looker Studio Filter bölümlerinde ayarlamalarınızı yapın.
- Daha sonra hazır şablonlar ile raporunuzu kolayca oluşturabilirsiniz.
Looker Studio’da Sıfırdan Rapor Nasıl Oluşturulur?
Looker Studio ile hazır şablonlarla rapor oluşturabileceğiniz gibi sıfırdan kişiselleştirilmiş bir rapor oluşturma şansınız da var. İki yolla da rapor oluşturma süreci birbirine çok benzemektedir.
Bu servis ile sıfırdan bir rapor oluşturma süreci şu şekildedir;
- Looker Studio uygulamasına Google hesabınız ile giriş yapın.
- Daha sonra raporunuzun ana içeriğine karar vermeniz gerekiyor. burada sunmak istediğiniz verileri barındıran bir veri kaynağı girişi yapın. (Tıklama sayısı, reklam performansı, oturum süresi vb. metriklerle ilgili verileri girebilirsiniz.)
- Oluşturacağınız raporun veri kaynaklarını girdikten sonra Looker Studio’da sıfırdan rapor oluşturma için boş bir raporu seçerek devam edin.
- Rapor seçtikten sonra veri kaynağını seçiyorsunuz. Burada istediğiniz veri kaynağını seçebilirsiniz.
- Google Looker Studio’da Google servisleri ile birlikte MySQL, Youtube, Semrush ve Ahrefs gibi araçlara ait verileri de veri kaynağı olarak kullanabilirsiniz.
- Veri kaynağınızın seçimini yapınca sonraki adım verileri görselleştirme şekliniz olacak. Burada tablo, çubuk grafik, ısı haritası, çizgi grafik ve pasta grafik gibi birçok görselleştirme yöntemini “Grafik” bölümünden seçebilirsiniz. Hangi yolla verileri görselleştirecekseniz bu yöntemi seçin.
Looker Studio Avantajları Nelerdir?
Looker Studio birçok SEO uzmanı, dijital pazarlama uzmanı ve veri uzmanı tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda işletme sahipleri de iş süreçlerinde bu araçtan faydalanabilir.
Looker Studio avantajları şu şekildedir;
- Kullanışlı ve basit bir arayüze sahiptir. Bu aracı bilgi sahibi olmasanız da kolayca kullanabilir, profesyonel ve nitelikli raporlar oluşturabilirsiniz.
- Data Studio avantajları arasında ücretsiz olması da bulunuyor. Oldukça profesyonel raporları ücretsiz bir şekilde oluşturabilirsiniz.
- Google Looker Studio Templates bölümünde çok sayıda hazır şablon ile raporlar oluşturabilirsiniz.
- Google araçları dışında birçok ücretli ve ücretsiz popüler araç ve veri kaynağından her türlü veriyi tek bir tıkla çekebilir ve işleyebilirsiniz.
- Looker Studio ile ortak kullanım ve paylaşım özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Ekibiniz birlikte aynı mekanda olmasa da eş zamanlı olarak raporlama sürecinde kendine atanan görevleri yerine getirebilir.
- Verileri farklı türlere ham veriler değişmeden ve bozulmadan dönüştürebilirsiniz.
- Müşterilerinizle raporları istediğiniz zaman paylaşabilirsiniz.
- Raporların gönderileceği tarihleri belirleyebilir ve Gmail üzerinden otomatik olarak iletebilirsiniz. Böylece müşterilerinize raporlama süreçlerini otomatik hale getirebilirsiniz.
- Mobil uygulama üzerinden raporlara erişim sağlayabilir ve Data Studio özelliğini kullanabilirsiniz. Apple Store ve Play Store’da uygulaması bulunmaktadır.
- Bulut tabanlı şekilde veri ve öge dağıtımı yapabilirsiniz.
- Verileri kolayca filtreleme, gruplama ve sıralama işlemlerini yapabilirsiniz.
- Verileri tek bir merkezden yönetebilir ve düzenleyebilirsiniz. Raporları istediğiniz zaman güncelleyebilirsiniz.
Looker Studio Dezavantajları Nelerdir?
Çok büyük avantajlara sahip olan bu servis bazı dezavantajlar da barındırmaktadır. Looker Studio dezavantajları şu şekildedir;
- Bulut tabanlı çalıştığı için KVKK ve GDPR gibi kısıtlayıcı hükümleri denetlemeniz gerekiyor.
- Mobil uygulama dağıtımı ve kullanımı için ek özelleşmiş konfigürasyonlar yapmanız gerekmektedir.
- Alternatif raporlama uygulamalarına göre sınırlı bazı özelliklere sahiptir.
- Datastudio rapor oluşturma sürecinde bağlantı kesintisi yaşayabilir veya veri önyükleme hatası alabilirsiniz.
Looker Studio Eğitimi Var mı?
Looker Studio basit bir arayüze sahiptir. Ancak bu aracı kullanma konusunda neler yapabileceğinize yönelik bilgi sahibi olmak istiyorsanız Looker Studio eğitimi konusunda bize başvurabilirsiniz.
Google Looker Studio üzerinde hazır şablonlarla rapor oluşturma ve sıfırdan rapor oluşturma süreçlerini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda veri bağlantıları oluşturma ve verileri görselleştirme konularında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kısa bir bilgilendirme sonucunda Google Data Studio servisini kullanarak nitelikli raporlar oluşturabilir ve verilerinizi işlemeye başlayabilirsiniz.