Video pazarlama, kaliteli ve merak uyandırıcı videoları web sitesi, sosyal medya gibi kanallar üzerinden pazarlama kampanyanıza entegre etmeye yönelik uygulanan pazarlama stratejileri bütünüdür.
Markanız ile ilgili farkındalığı arttırabilmek, potansiyel müşteri kitlenizle iletişime ve etkileşim oluşturabilmek, ürün ve hizmetlerinizi daha fazla kişiye ulaştırabilmek, daha fazla satış yapabilmek adına videoyu kullanırsınız.
Video pazarlama ile sinemanın olumlu etkisi ve sosyal medyanın hızlı pazarlama gücünü birlikte kullanabilirsiniz. İnsanlar internette metin okumak ya da görselleri incelemek yerine videoları izliyorlar.
Bu durumda markalaşma, müşteri ilişkileri, ürün ve hizmet tanıtımı, müşteri referans etkinlikleri ve kampanyalarınız için video pazarlamadan yararlanabilirsiniz. Bu sayede daha geniş bir müşteri tabanına hitap edebilirsiniz.
Video Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?
Video pazarlama birçok işletme için hayati önem taşıyan bir kanaldır. Özellikle küçük işletmeler dahi profesyonel video çekimi sayesinde rakiplerini geride bırakabilirler.
Video pazarlama faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Daha Fazla Dönüşüm
İnsanlar internetten bir ürün satın almadan evvel ürün videolarına ilgi gösteriyor. Social Media Today araştırmasına göre bir ürün satın alan kişilerin %90’ı karar verme sürecinde ürün videolarından yararlanıyor. Pazarlamacıların %76’sı da ürün videolarının daha fazla satış sağladığını belirtiyor.
Marka Bilinirliği
Görüp işittiğimiz bilgilerde kalıcılık oranı %80’in üzerine çıkıyor. Görülen bilgilerin %20’si, sadece duyulan bilgilerin %10’u kalıcı oluyor. Video pazarlama stratejisi akılda kalıcı olmanızı ve marka bilinirliğini arttırmanızı sağlar.
Markaya Güven
Müşterilerinizi ve potansiyel müşterilerinizi ürün ve hizmet bilgilendirme videoları ile bilgilendirebilirsiniz. HubSpot araştırmasına göre pazarlamacıların %97’si bir ürün videosunun ürünü daha iyi anlattığını söylüyor. Ürün tanıtım videoları markanıza olan güveni arttırır.
Ağızdan Ağıza Pazarlama
Video ilgi çekici bir içerik formatı olduğu için insanlar sevdiklerine yollayabilir ya da sosyal medya hesaplarında paylaşabilirler. Bu nedenle de video içerikler ağızdan ağıza pazarlama konusunda diğer içerik türlerinden çok daha iyi çalışır.
SEO Optimizasyonu
Arama motorları bir kullanıcının ilgisini çeken her içeriği sever. Videolar son zamanlarda en ilgi çekici ve popüler içerik türüdür. Bu nedenle Google başta olmak üzere dünyanın en büyük ikinci arama motoru YouTube üzerinden videolarınız SEO’nuzu destekler. Aynı zamanda daha fazla müşteri ve görünürlük sağlar.
Hangi Tür Videolar Kullanılmalı?
Video pazarlama kampanyası oluşturuyorsanız kullanabileceğiniz çok farklı video türleri bulunuyor. Bu nedenle çeşitli video türlerini bilmeli ve hedeflerinize en uygun olanı bulmalısınız. Bu sayede rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
En popüler video pazarlama türleri;
Demo Videosu
Demo video, ürün ya da hizmetin nasıl çalıştığını ortaya koyan kısa videolardır. Bu videolar ürün veya hizmet hakkında müşteriye ön inceleme ve temek bilgi sağlar. Satın alma kararı vermede çok etkilidir.
Tanıtım Videosu
Tantım videosu, bir işletmenin çalışma alanları, ofisi, ürün ve hizmetleri, misyonu ve vizyonu, çalışma ortamı gibi dikkat çekici içeriklerin yer aldığı videolardır. Tanıtım videosu ile bir işletme hedef kitlesine kendisini tanıtabilir. Youtube kanal, web sitesi, etkinlik, ürün, infografik ve video tanıtımı videoları size katkı sağlayacaktır.
Açıklama Videosu
Açıklama videosu, bir müşterinin ürün ya da hizmetleriniz hakkında bilgi edinmesini sağlayan videolardır. Bu videolar genellikle soru-cevap ya da röportaj şeklinde olur. Açıklama videoları ile pazarlamadaki bir soruna çözüm bulma işlevini yerine getirebilirsiniz.
Canlı Video
Bir işletme etkinliklerini gerçek zamanlı izleyicilere ulaştıracaksa bunun için canlı video tekniğine yer verilir. Bunu Instagram ve Facebook gibi platformlarda canlı yayın özelliği ile hedef kitlenize ulaşmada kullanabilirsiniz.
Animasyon Videosu
Zor açıklanan veya anlatılan bir konuda anlaşılır ve pratik şekilde anlatmayı sağlayan animasyon ve infografik çalışmaları animasyon videosu olacaktır. Bu videolar kısa film tadında olur ve hareketli görsellerle ilgi çekici olurlar.
Video İçerikler Nerede Paylaşılmalı?
Video pazarlama stratejinizi içerikleri paylaşacağınız platform özelinde de geliştirmelisiniz. Öncelikle bir video içeriği nerede paylaşacağınızı bilmeden bir video çekimi yapmak doğru olmayacaktır.
Sosyal medyadan web sitenize, mail gönderilerinden WhatsApp gruplarına kadar birçok farklı yerde video içerikleri paylaşabilirsiniz.
Video pazarlama içeriklerinizi paylaşabileceğiniz platformlar şöyledir;
- Blog Gönderileri: Web sitenizde paylaştığınız bir içerikte hemen çıkma oranını optimize etmek ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için videolar da ekleyebilirsiniz.
- Ürün Sayfaları: Bir e-ticaret sitesinde ürünleriniz hakkında bilgi vermek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için ürün sayfalarında ürünleriniz hakkında videolar paylaşabilirsiniz.
- YouTube Kanalı: Potansiyel müşteri kitlenizi ve topluluğunuzu oluşturmak için videolarınızı dünyanın en büyük ikinci arama motoru ve en büyük video paylaşım platformu olan YouTube’da paylaşabilirsiniz.
- Sosyal Medya Hesapları: Video içeriklerinizi diğer sosyal medya hesaplarınızda da paylaşabilirsiniz. Çektiğiniz videoları sosyal medya platformunun özelliklerine göre düzenleyerek paylaşmayı unutmayın.
Videolarımı Nasıl Optimize Edilmeli?
Video pazarlama ile başarı elde etmek istiyorsanız içeriklerinizi optimize etmeniz gerekiyor. Bir videoyu doğru şekilde web sitenizde ve YouTube kanalınızda sunarsanız daha fazla kişiye ulaşabilir ve daha fazla organik trafik elde edebilirsiniz.
Video optimize etme stratejileri şu şekilde olabilir;
- Kaliteli ve alakalı videolar çekin. Videonuz konuyla alakalı olsun ve görüntü kalitesinin yüksek olmasına dikkat edin.
- Videonuzda web siteniz ve YouTube paylaşımlarında alakalı anahtar kelimeleri kullanın.
- Aranma ve erişim potansiyeli olan anahtar kelimeleri araştırarak bu anahtar kelimelerden faydalanın.
- Web sitenizde paylaşacaksanız video ismi ve alternatif metin bölümüne odak anahtar kelimenizi mutlaka yazın.
- Video başlığınızı konuyla alakalı, ilgi çekici oluşturun. Aynı zamanda odak anahtar kelimeyi ekleyin. Başlıkta vaat ettiğiniz tüm bilgileri videoda verin.
- Videonuza etiket ekleyerek YouTube ve Google algoritmalarının ne hakkında olduğunu anlamasını sağlayın. Ortalama 4-6 etiket yeterli olacaktır.
- YouTube paylaşımları için doğru açıklamalar oluşturun.
- Videonuz için transkriptasyon ve altyazı oluşturma seçeneklerini deneyin.
- Videonuzu çok kısa tutmayın. Videoda ilgili konudaki tüm detaylara yer verin.
- YouTube’da video küçük resmini kullanın ve optimize edin.
- Anahtar kelimenizi YouTube video başlığı ve açıklamada geçirin. Açıklamada ikna edici ve harekete geçirici ifadelere yer verin.
- Videolarınızı farklı sosyal medya hesapları ve platformlarda tanıtın.
- Etkileyicilerle iş birliği yaparak video pazarlama stratejinizde yer almalarını sağlayın.
- Videoların performansını takip edin ve sonuçlara göre stratejiler geliştirin.
- Videolarınızda A/B testleri yaparak en iyi pazarlama stratejinizi yakalayın.
Video Pazarlama Kampanyalarının Başarısı Nasıl Ölçülebilir?
Video pazarlama kampanyanızın başarısını ölçmek için çeşitli araçları kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bir videonun başarısını ölçmenizde yardımcı olacak metrikleri bilmeniz gerekiyor.
Video pazarlama kampanyasının başarısını ölçmenizi sağlayacak metrikler şu şekildedir;
Görüntüleme Sayısı: Bir videonuzu izleyen toplam kişi sayısını ifade eder.
Etkileşim: Bir videonuza gelen yorum, beğeni ve değerlendirmeyi ifade eden terimdir. Geri bildirim takip etmede işinize yarar.
Oynatma Oranı: Bu terim videonuzun başlatması için oynat butonuna tıklayan kişi oranını gösterir.
İzlenme Süresi: Bir kullanıcının videonuzu toplam izlediği süredir. Videonuzun ne kadar ilgi çekici olduğunu gösterir.
Sosyal Paylaşım: Videonuzun kullanıcılar tarafından sosyal medya hesaplarınızda paylaşıp paylaşmadıklarını ortaya koyan metriktir.
Tıklama Oranı: Reklam kampanyanızdaki videolar için videonuzu izleyen ve butonunuza tıklayan kişi oranını ifade eder. Videoyu izleyen kişi sayısının tıklayan kişi sayısına bölünmesiyle bulunur.
Dönüşüm: Video pazarlama başarısını ölçmede en önemli performans göstergelerinden biridir. Videolarınız sonunda istediğiniz eylemi yapan kişileri ifade eder. Dönüşüm oranı ne kadar fazla olursa video pazarlama kampanyanız o kadar başarılı olur.
Video Pazarlama İçin Ne Kadar Bütçe Ayırmak Gerekir?
Bir video pazarlama kampanyası yürütmek istiyorsanız en önemli başlıklardan biri de video pazarlama bütçesi olacaktır. Video pazarlama için ayırmanız gereken bütçe hedeflerinize, rakiplerinizin bütçesine, pazarlama kanallarına ve toplam pazarlama bütçenize göre değişiklik gösterir.
Bir işletme için başlangıçta video pazarlama için toplam gelirlerin %10’unu ayırmak iyi bir yatırım getirisi sağlayacaktır. Küçük işletmeler için bu oran yüksek olabilir ve bu nedenle ilk etapta %5-7 oranında tutabilirsiniz.
Video pazarlamadaki yatırım getirisine göre bu oranı %15-20’ye de çıkarabilirsiniz. Bazı işletmeler gelirlerinin %40-50’sini video pazarlamaya ayırmaktadır.
İlk etapta video pazarlamaya genel pazarlama bütçenizin %10-15’ini ayırın. Daha sonra size sunduğu getiriye göre bu oranı arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Video pazarlama bütçesi belirlemede zorlanıyorsanız Unimate Media ekibinden destek alabilirsiniz.
Video Pazarlamaya Başlamak İçin Hangi Araçlara İhtiyaç Var?
Video pazarlama yöntemleri hangi video pazarlama aracınızı kullanacağınız konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar.
Piyasada çok sayıda farklı video pazarlama aracı bulunuyor. Bu araçlar her biri farklı avantajlara ve işlevlere sahiptir. Bu nedenle kısaca hangi araç ile neler yapabilirsiniz bakalım.
İşinize yarayacak en etkili video pazarlama araçları şöyledir;
Videowise: Çevrimiçi satıcıysanız etkileşimli alışveriş yapılabilir videolar oluşturabilir ve etkileşimli alışveriş deneyimi sağlayabilirsiniz.
Adobe Premier Pro: Hareketli grafikler kullanarak sürükleyici, eğlenceli ve etkileşimli videolar oluşturabilirsiniz.
Veed: Kısa videoları hızlı bir şekilde prodüksiyon sürecinden geçirebilirsiniz. Video prodüksiyon ve influencerlarla çalışmak için en iyi araçtır.
Animoto: E-ticaret faaliyetleriniz için yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş videolar oluşturabilirsiniz. Sosyal medya videoları için en iyi video pazarlama aracıdır.
Pawtoon: Tanıtım videoları üretecekseniz animasyonlu klip ve geçişler oluşturmanızı sağlayan araçtır.
Simpleshow: Geniş şablon ve video kaynakları ile en iyi yapay zeka destekli videolar oluşturabileceğiniz bir araçtır. Video pazarlamada acemiyseniz en iyi seçeneklerden biri olacaktır.
Descript: Videolarınıza alt yazı ve transkript ekleyecekseniz en iyi araç bu olacaktır.
Krisp: Gürültülü bir ortamda video çektiyseniz gürültü ve arka plan sesini engellemenizi sağlayan video pazarlama aracıdır.
Canva: Video pazarlama için video küçük resimleri ve görselleri oluşturmak adına yardımcı bir araç olarak kullanabilirsiniz.
Tube Buddy: YouTube ve SEO için videolarınızı optimize etmek istiyorsanız en iyi araçtır.
Video Pazarlamada Başarılı Olmak İçin İpuçları
Video pazarlama stratejisi geliştirmek istiyorsanız başarılı olabileceğiniz çalışmalar yapmalısınız. Bunun için her zaman profesyonel destek almanız bütçenizi verimli kullanmada etkili olacaktır.
Video pazarlama için Unimate Media ekibi her zaman sizlere destek olabilir.
Video pazarlamada başarılı olmak için ipuçları sunalım;
Doğru Video Uzunluğunu Belirleyin
Video pazarlamada doğru uzunluğu bulmak çok önemlidir. Bir açıklamayı 10-15 dakika hiçbir izleyici takip etmez. Bu nedenle insanları sıkmayacak ve konuyu verecek en doğru uzunluğu bulun.
Videonuzu Detaylı Planlayın
Videonuzun her bir saniyesini planlamanız gerekiyor. Bir senaryo oluşturun, ekipmanları hazırlayın, videonuzun hikayesini belirleyin ve video SEO stratejileri geliştirin.
Satış Yerine Bir Hikaye Anlatın
İnsanlar direkt satış odaklı videolara ilgi göstermiyor. Bu nedenle direkt satış içerikli bir video tasarlamak yerine bir hikaye anlatmayı deneyin. Hikayeler insanları çeker ve insanların sorunlarını çözdüğünüzü onlara gösterin. Ürün ve hizmetlerinizle duygusal bağ kurmalarını sağlayın.
Etkileşim Ögeleri Oluşturun
Video çekimi yaparken etkileşimli ögeler oluşturmaya da odaklanın. İnsanları etkileşime girmeye ikna edin ve videonuzu yaymalarını sağlayın. Videonuzu kendi hesaplarında paylaşmaları için onlara nedenler verin.
İlk 10 Saniyede Vurucu Olun
Videoda ilk 10 saniye çok önemlidir. Burada etkili bir giriş yaparak insanların videonuzu izlemesini sağlayabilirsiniz.
Sonda Harekete Geçirici Mesaj Verin
Videonun sonunda hikayenizi anlattıktan sonra insanları istediğiniz aksiyona yönlendirecek ve ikna edecek bir harekete geçirici mesaj ekleyin. Bu sayede daha fazla dönüşüm oranı elde edebilirsiniz.
Mizaha Yer Verin
Çok ciddi videolar insanların sizden uzaklaşmasına yol açacaktır. Bu nedenle tüm video pazarlama sürecinize küçük bir oranda da olsa mizah ekleyerek insanlara eğlenceli videolar sunun.
Bir Planlama Yapın ve İnsanlarda Beklenti Oluşturun
Video pazarlama için bir video paylaşım planlaması yapın. Belirli bir planda hareket ederseniz insanlar markanızdan bunu bekler ve markanıza olan bağlılıkları da artar.
Yorumlara Cevap Verin
İnsanların videolarınıza yaptıkları yorumlara cevap verin. Bu sayede markanızın onları önemsediğini gösterebilir ve onlara video pazarlama sürecinize dahil olmaları için bir neden verebilirsiniz.
Analiz Edin ve Optimize Edin
Video pazarlama kampanyası başarısını analiz edin. Sürekli olarak videolarınızın daha başarılı olması için SEO adına optimize edin.
Video pazarlama konusunda profesyonel destek almak istiyorsanız Unimate Media her zaman iş ortağınız olabilir.